Maritieme geschiedenis en stamboom DE GROOT

 

Brief van Egbert Johannes de Groot
- aan zijn broer Barend en diens vrouw Ploon -

5 maart 1928

Brief

brief

 

Verklaring:

   
     
 • Egbert en zijn vrouw Sjoerderika woonden in De Bilt. Egbert hoopte nog 100 te worden, maar hij is kort voor zijn pensionering overleden (4 mei 1929). De brief schreef hij op 5 maart, net na zijn verjaardag (3 maart, 64 jaar).
     
 • Ploon & Barend zijn Ploon Lampe x Barend de Groot. Zij zijn de grootouders van Ronald. Ploon had een winkel in de Kanaalstraat te Amsterdam. Ze verkocht o.a. brood, banket, bonbons, eieren, koffie en thee.
     
winkel   winkel
     
 • Zoon de zetter is Karel de Groot (1909-2000), de vader van Ronald, en de jongste zoon van Ploon en Barend. In 1946 vindt Karel toch nog werk bij de stadsdrukkkerij, alwaar hij tot zijn pensioen (1974) werkt.
  pensioen
     
     
 • Lien & Arie Mol. Lien is Carolien de Groot , de zuster van Egbert. Zij is op latere leeftijd getrouwd met fietsenstallinghouder Andries (Arie) Mol. Geen kinderen. "Zwabber" Arie was reeds 3 maal gescheiden.

 • Frans & Ant zijn Frans de Groot en Antje Zaal. Frans is een broer van Egbert en Barend. Ronald heeft
  tante Antje (1873-1954) nog gekend (oom Frans was al overleden, 1952). Ze woonde toen in bij haar dochter Bep aan "de overkant van het IJ".

  De man van "tante Beppie", Chris Pruijs, had een sigarenzaak. Zij woonden achter en boven de sigarenwinkel (Binnenhofstraat 71). Daarom werden ze ook buiten de winkeltijden lastig gevallen door klanten met nicotinegebrek. Oom Chris wordt genoemd in een artikel op een website over Amsterdam-Noord.

  Oom Chris had één van de eerste bandrecorders. Daarmee had hij de stem van tante Antje opgenomen, toen ze aan het eind van haar leven, in bed, een boekje met het ABC voorlas ("A is een aapje, dat eet uit zijn poot, B is een .....").
ABC leerboekje
 • Zieke dochter Willy is Wilhelmina Johanna Clasina de Groot (21j); Ronald heeft de foto nog gezien, maar die is helaas zoek geraakt

 • Broer is zoon Egbert Johannes Jr (29j), getrouwd met Désirée Hardie, en hun dochter Carla.
 • Suus is dochter Sjoerderika (37j), met dochter Walda (*1915) en 2 zoons, waarvan één met de naam Johan August Knetemann. Sinds 1922 getrouwd met architect Johan August Knetemann.
 • Dien is dochter Berendina (31j), met 2 zoons (Bram en François). Sinds 1922 getrouwd met François Joseph Reijnders.

 

 

 

top  
back
 
home