Maritieme geschiedenis en stamboom DE GROOT

 

 

Inleiding

Het is ergens in 2005. Er wordt aan de deur gebeld. Martine, de voormalige echtgenote van Peter, doet open. De persoon aan de deur stelt zich voor als Ronald de Groot. Familielid van Peter. Is bezig met de familiestamboom en heeft gehoord, dat Peter het fotoarchief van de familie heeft. Peter is er niet, zit op zee. Bij thuiskomst hebben we een afspraak gemaakt. Dat fotoarchief heeft Peter eigenlijk nooit echt bekeken. Ronald komt, en vertelt Peter, dat zijn voorouders schippers waren. En dat zij van het Duitse, Oostfriese eiland Juist (spreek uit: Juust) kwamen.

Juist... Schippers......

Peter bedenkt zich:“ ik had toch eigenlijk naar zee gewild? En nu: maritieme geschiedenis heb ik toch al lang willen gaan studeren? En op Juist ben ik toch regelmatig met mijn platbodem geweest? Dat vinden wij een mooi eiland. Maar nooit geweten dat mijn voorouders daar vandaan komen”.

Kortom: zijn belangstelling is gewekt. Januari 2006 verschijnt het eerste boek van Ronald met onze stamboom. Met de foto's uit het archief van  Peter. Het begin van een langdurige samenwerking. De taakverdeling groeit vanzelf: Ronald vooral het stamboomonderzoek en Peter vooral de maritieme geschiedenis.

Aan de slag. We schrijven een brief aan het Küstenmuseum op Juist. Met zijn huidige zeilboot kan Peter niet op Juist komen. In 2009 vaart hij daarom met een toeristenboot van het eiland Norderney naar Juist. Gauw naar de boekwinkel en daar het boek van Willy Troltenier “Juist, gestern und heute” gekocht . De eerste kennismaking met de geschiedenis van Juist.

Peter en Ronald
Peter (links) en Ronald (rechts) de Groot
  resp. uit Delft en Voorburg, 2012

Het Küstenmuseum verwijst ons naar Onno F. Fisser, als zijnde dè persoon die veel weet over de familiegeschiedenis op Juist. Het duurt lang voordat Onno onze brief beantwoordt. Najaar 2010 is het zo ver. Meteen een afspraak gemaakt en begin november gaan we naar Juist met een tussenstop in het Staatsarchiv in Aurich. Voor Ronald de eerste kennismaking met het eiland van onze voorvaderen. Onno geeft ons veel informatie. In het Küstenmuseum worden we verder op weg geholpen. Het begin van een nog veel langere speurtocht langs archieven.


Berend... Altona......

Ronald komt erachter dat de dusver oudste voorvader van Altona komt en Berend Jacobsen heet. Nu is Altona de grootste wijk van Hamburg. In 2011 gaan we erheen. Langs archieven, musea en uiteindelijk in het archief van de Evangelische Kirche in Pinnenberg (iets ten noorden van Hamburg) vinden we zijn naam, ook die van z’n vrouw Engel Elhard en de geboortedata van hun twee kinderen. Ze blijken uit de wijk Övelgönne in Altona aan de rechteroever van de Elbe te komen. Daar begint de geschiedenis van onze familie. Aan het tijdsverloop tussen dit begin en half 19e eeuw verbinden we tevens de maritieme geschiedenis.  

 

Leeswijzer

De hoofdstukken zijn apart te lezen. Een logische volgorde is echter:



Contact

U kunt ons bereiken op het volgende e-mailadres: vanelbenaaramstel@gmail.com

 

Onno en Rüdiger bedankt!

We hadden ons onderzoek naar de omstandigheden, waaronder onze voorouders leefden op Juist, nooit goed kunnen doen zonder Onno F. Fisser en Rüdiger Berthold. Wij willen onze dank op deze website aan hen dan ook niet onvermeld laten!

De doop-, trouw en begraafgegevens op Juist zijn vermeld in de kerkregisters (Kirchenbücher). Deze lagen opgeslagen in de Evangelische Kerk op Juist, maar schijnen volgens Onno Fisser, nu in een archief in Hannover te liggen. Deze gegevens zijn ook opgeslagen in de microfichecollectie van het Evangelische kerkbeheer in Aurich, alwaar Ronald het merendeel van onze vooroudergegevens heeft gehaald (2004). Hij heeft daar destijds niet de gegevens kunnen vinden van de huwelijken van Jacob en Jan Jacobs de Groot. Deze heeft hij uiteindelijk gevonden in het boek "Das erste Juister Kirchenbuch" van Rüdiger Berthold. Hierin staat ook hun toen reeds gestorven vader vermeld: Bernd Jacobs uit Altona. 

 

Rule

home

 

^